Kirjoja, kirjoja III


Lehdistötiedote: Taivaan teen tähtineen                                Julkaisuvapaa heti


Kirjallinen tuotanto:

Awaydays. Jalkapallohuligaanin tarina. 19-vuotias Paul Carty taistelee paikastaan Tranmeren huligaanijengissä Thatcherin ajan alussa. Britanniaa ravistelevat niin työttömyys ja kovat huumeet kuin hieno musiikkikin. Kertoo huliganismista enemmän kuin tuhat sosiologista tutkimusta. Jo nyt tunnustettu alan klassikko. Pat Holdenin ohjaama elokuva ilmestyi 2009 (kts. mm. casualco.com).

Powder. Sampson hyödynsi rockmanagerin kokemuksiaan hulvattomassa bändiparodiassa. Rockkirjallisuuden Spinal Tap.

Leisure. Britit Välimeren lomalla.

Outlaws. Liverpoolin gangsterisaagan ensimmäinen osa. Huumekaupan uudet tuulet puhaltavat kumoon vanhat kujeet ja lojaalisuuden hyveet. Merseysiden mafiaveljet.

Clubland. Gangsterisaagan toinen osa. Kunnallispoliittista kädenvääntöä historiallisen satamakaupungin hämärissä kulisseissa.

Freshers. Opiskelijaelämää.

Extra Time. Vuosi Liverpool FC:n kannattajan elämässä. Sampson on LFC:n kausikortin haltija. Hän on mukana Nicky Alltin (toim) kirjassa Here We Go Gathering Cups in May (2007).

The Killing Pool (2013) Noir-tyylisen rikossarjan aloitus.

The House on the Hill (2014) Noir-tyylisen rikossarjan jatko-osa.

Taivaan teen tähtineen, Kovasana Kustannus 2019 (Stars are Stars, Jonathan Cape, 2006). Tuulen viemää molotovincocktaileilla. Unelmien sielunmessu postpunkin aikakaudella. Hävyttömän romanttinen rakkaustarina, joka huipentuu Toxtethin mellakoihin 1981. Margaret Thatcherin valtaantulo vaikuttaa yllättävästi nuoren taiteilijan tulevaisuuden suunnitelmiin. Paikallisen taidekoulun valtionavun lakkauttaminen heittää Danny Mayn raiteilta ja syöksee hänet huume- ja rikoskierteeseen. Tyttöystävä Nicole on ymmällään mutta yrittää auttaa Dannya. Yhteiskunnallista luotausta syventää nuoren parin erilaiset sosiaaliset lähtökohdat. Ajan musiikki Bowiesta Joy Divisioniin ja Dr Alimantadoon soi vahvan aikalaiskuvauksen taustalla. Danny ja Nicole käyvät Lontoossa suuressa Victoria Parkin konsertissa, jossa satatuhatta ihmistä osoittaa mieltään uusnatseja vastaan mm. The Clashin säestyksellä. Nuori pari viettää aikaa Eric'sissä, Liverpoolin maineikkaassa 70-luvun lopun vaihtoehtomusiikin klubissa. He matkaavat myös Pariisiin Joy Divisionin keikalle. Tarina huipentuu niin kerronnallisesti kuin taiteellisesti Dannyn päivään Toxtethin mellakan bensankatkuisissa pyörteissä. Mellakkakuvaus, joka Colin MacInnesiltä jäi tekemättä. Poliisia Walesiin pakeneva Danny joutuu lopulta tekemään tiliä elämästään itselleen.

Kevin Sampsonin ensimmäinen suomennettu teos Taivaan teen tähtineen (Stars are Stars) ilmestyy Juha Ahokkaan suomentamana Kovasana Kustannukselta 24.8.2019.

Kovasana Kustannus on syksyllä 2017 perustettu turkulainen pienkustantamo, jonka tehtävä on tuoda kotimaiseen kirjallisuuteen jotain uutta ja valtavirrasta poikkeavaa. Kovasana on jo tehnyt kunnianhimoisia aiesopimuksia mielenkiintoisista projekteista, joista tiedotetaan myöhemmin. Jos kustantamosta löytyy sisäistä paloa, se voi tehdä kirjallisuudesta jälleen vaarallista. Ihmiset ovat niin suoratoistopalveluiden turruttamia, että teksti pitää ujuttaa tajuntaan ihon läpi.

Arvostelukappaleet:
jarmo.teinila@kovasana.fi
050 4776 321
www.kovasana.fi

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirjoja, kirjoja

Kirjoja, kirjoja II