Kaunis kuin hetero, lyö kuin mies (ensimmäinen osa, luku 13.)


13.

Haajanen pysäytti auton suuren riippakoivun alle, ja kun Valto oli maksamassa, taksikeskus kuulutti seuraavan kyydin Vasaramäestä. Haajanen kuittasi sen. Valto sytytti tupakan ja katseli hetken invataksin loittonevia takavaloja.
    Marjapensaiden juurella hyönteisiä jahtaavat rastaat olivat autuaan tietämättömiä siitä, mitä ihmisten maailmassa tapahtui. Hölmistyneen näköinen orava oli tullut kuikuilemaan vuorimäntyjen juurelle. Valton askeleet sepelillä säikyttivät sen takaisin piiloonsa. Satakieli lauloi jossain kurkku suorana. Koko luonto piti esitystään vain ihmistä varten, Valto katseli ympärilleen hieman vainoharhaisena. Hän ei varsinaisesti ollut mikään luonnonystävä, mutta ymmärsi, ettei orava tarvinnut sukkahousuja näytelläkseen oman osansa. Valto polki tupakan sepeliin ja riuhtaisi oven auki.
    Rekka oli lopultakin saanut Kulin tietokoneen auki. Salasana oli Kalevansoturi. Koneelta löytyi paljon arkaluontoista materiaalia. Kävi ilmi, että Vajakit olivat jopa rahoittaneet pakolaislasten salakuljettamista kylmään Pohjolaan. Ne eivät tienneet Dragon organisaation todellisesta luonteesta, vaan luulivat sen olevan samalla asialla, lasten hyväksi. Joku henkilö, joka esiintyi Kulin tiedoissa pelkillä isoilla alkukirjaimilla J.S., oli hakenut lapsia Etelä-Saksasta ja vienyt ne Humalistonkadun kukkakauppaan, jossa sympaattiset tappajat ja tapiseeraajat työskentelivät. Ne olivat luvanneet järjestää lapsille hyvät kodit, joissa ne saisivat paremman tulevaisuuden. Paikallisen interflooran väelle se tarkoitti reipasta palkanlisää. Vajakit tiesivät, että koko läntinen Eurooppa oli täynnä näitä ”kukkakauppoja”, mutta ne eivät tuntuneet tietävän, mitä lainausmerkit tässä tapauksessa tarkoittivat, että minkälaisen kohtalon lapsiraukat saivat pelastajiensa käsissä.
-          Kun länsimainen metsästäjä-hyväntekijä häärää ihmissuden kanssa, Punahilkalla ei ole
mitään mahdollisuuksia, Valto sanoi synkästi.  
-          Katsos tätä, Rekka sanoi ja osoitti sormella valokuvaa, jossa pientä poikaa ja tyttöä sullottiin
farmari-Volvoon. Kuva oli Ruotsista, taustalla näkyi valtava merikonttinosturi, jossa luki Göteborgs hamn.
-          Onko Kuli käynyt Göterborgissa asti? Valto kummasteli.
-          Saattaa olla, mutta luulen, että hän on hakkeroinut sataman turvakamerajärjestelmän ja
kaapannut kuvan suoraan streamista. Valto ei ymmärtänyt mitään Rekan puheesta, mutta tyytyi tämän vastaukseen sen enempiä kyselemättä.
    Virallisesti Refugee Go -peli polkaistiin käyntiin, kun medioissa levisi ikoninen kuva hukkuneesta syyrialaislapsesta. Drago oli hörähtänyt nauruun, kun hänen oikea kätensä Damjan näytti kuvaa hänelle. Drago oli antanut heti määräyksen kopioida kuvaa ja laittaa se esille ”kukkakioskeihin”, jotta se lisäisi heidän toimintansa uskottavuutta. Hän ei ollut uskoa kuinka helppoa rahantekemisestä oli tullut. Länsimedia toimi ilmaisena mainostoimistona ja länsimaiset hyväntekeväisyysorganisaatiot ratkaisivat logistiset ongelmat, jos vain veneet saatiin Euroopan puolelle. Hänen tehtäväkseen jäi pelkästään valvoa, että asiakkaat saivat oikeat tuotteet oikeaan aikaan.
    Rekka näytti Valtolle lisää koneelta löytyneitä valokuvia. Kuli oli varjostanut liigaa useita päiviä ja kuvat näyttivät olevan pääasiassa Turun satamasta. Lapset vietiin ilmeisesti autolautalla Saksan Kielistä Göteborgiin ja autolla läpi Etelä-Ruotsin Tukholmaan, josta pääsi kätevästi punaisilla tai valkoisilla lavoilla Suomeen. Osa lapsista vaihtoi varmasti omistajaa jo Göteborgin satamassa, sillä monikulttuurisen Kansankodin silotellun ulkokuoren alla myös tarpeet olivat moninaiset.
    Ehkä osa lapsista lastattiin Norjaan ja loput reppanat maailman viimeiseen Lintukotoon, Suomeen.
    Valto voi pahoin. Hän ymmärsi, että tämä oli vain yksi kopla muiden joukossa eikä välttämättä edes suurin. Humalistonkadun tapahtumat alkoivat vaikuttaa järkeviltä ja oikeutetuilta. Ei poliisi voisi pysäyttää näitä veijareita.
    Sitten näytölle ilmestyi kuva tutun näköisestä parista. Kuva oli hieman hämärä ja epätarkka. Valto kaivoi valokuvat taskustaan ja laittoi ne läppiksen näytön viereen. Kyllä, valokuvassa olivat käsi kädessä Danjan sisko ja Pikku-Kosti. Kuvia oli lisää. Forum Marinumin parkkipaikalla otetuissa kuvissa lapset nousivat Suomen rekisterikilvissä olevasta farmari-Volvosta ja ne sullottiin valkoiseen pakettiautoon, jossa oli Humalistonkadun kukkakaupan tarrat kyljissä. Yhdessä kuvassa nuoripari näytti seisahtuneen aivan pakun viereen ja Volvo oli poissa. Joku kukkakauppiaista osoitti paria sormella ja toinen oli kaivanut aseen esiin. Nuoripari ohjattiin aseella uhaten pakettiauton lastaustilaan.
-          Perkele! Valto huusi ja kaatoi lasinsa täyteen venäläistä virvoitusjuomaa.
    Hän katsoi Rekkaa ja oli näkevinään kyyneleen kivikovan lesbon silmäkulmassa. Hän vinkkasi päällään ulos ja Rekka kaatoi myös lasillisen Valton pullosta. He rojahtivat omenapuun viereen sijoitetuille puutarhatuoleille ja sytyttivät tupakat. Kumpikaan ei pystynyt sanomaan sanaakaan. He joivat ja tupakoivat hiljaisuuden vallitessa. Ykköstieltä kantautuvien autojen ääni kuului selvemmin, kun luonto hiljeni. Aikaisemmin tuttavuutta tehnyt orava kurkisteli omenapuun takaa ja kun Rekka avasi suunsa, se kimmahti salamana puuhun.
-          Mitä luulet niiden tehneen nuorille?
-          En tiedä. En tosiaan tiedä.
-          Pitäiskö tiedot ja kuvat luovuttaa suosiolla poliiseille?
-          Ei vielä. Saattaisin saada Keppostelijat perääni. Ja miten me selitettäis tää kuolleen miehen
läppis?
-          Totta. Entä Vajakit? Olisiko syytä kertoa heille, mitä ovat tehneet?
-          Ei missään tapauksessa. Eivät ne uskoisi. Pahimmassa tapauksessa meitä odottaisi Kulin
kohtalo. Pahantekijää pahempi on vain hyväntekijä, joka tietämättään halaa maailmaa kuoliaaksi.

Lopulta armelias pohjoinen yö käärii verimustat synnit vaippaansa. Mies ja nainen jatkavat juomista puutarhassa. Satakieli on tullut takaisin uuden nuottivihkonsa kanssa ja aloittaa tutun yösoittonsa. Puiden latvojen tasalta näkyy naapuritalo, jossa valot on sammutettu jo aikaa sitten. Korkeammalta näkyy ykköstie, jolla autot liikkuvat enää harvakseltaan. Kaarinan ja Turun valot muuttuvat pieneksi ja hieman isommaksi pisteeksi, kunnes katoavat. Vielä hetken voi erottaa Suomen, Pohjoismaat ja Euroopan, sitten koko Maa häviää. Se syöksyy läpi avaruuden ja jollain ihmeellisellä tuurilla välttää törmäämästä muihin planeettoihin, tähtiin ja asteroideihin. Ihmisistä se ei kuitenkaan tunnu pääsevän eroon.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työväenluokalla ei ole nimeä

Olisko päiväkirjan pitäminen kova sana?

Kaunis kuin hetero, lyö kuin mies (toinen osa, luku 5.)