Ohjeita kirjailijalle


Ohjeita kirjailijalle

Oletko huomannut, että sekä hyvillä, mutta vähän luetuilla että huonoilla ja paljon luetuilla kirjailijoilla on teoksissaan listoja ja luetteloita? Huonot ja paljon luetut kirjailijat laativat itsestäänselviä listoja, jota tässä esimerkkitapauksessa yritetään peitellä romanttisella kuvailulla: ”Huoneessa oli herttua seurueineen sekä herttuatar ja hänen kamarineitonsa, seinän vierustalla istui rivi naimattomia ja ujosti punastelevia aatelistyttöjä ja heidän edessään kuhisi parvi tyttöjen suosiosta kilpailevia aatelispoikia”.
    Hyvä mutta vähemmän luettu kirjailija kirjoittaisi saman listan tähän tapaan. ”Huoneessa oli heinälatoon juostessa nyrjähtäneitä nilkkoja, sukurutsaa ja särkyneitä sydämiä sekä tuleva isän murhaaja, että kaksi homoa.”
    Huomaatko mitä tarkoitan?
    Paras tapa kirjoittaa tuosta huoneesta on seuraava. Laita kahvit tippumaan ja palaa tarkastelemaan tilannetta. Jos huoneessa on vielä porukkaa menneiltä ajoilta, kahvit juotuasi vie koira lenkille. Jos sinulla ei ole koiraa, kävele kortteli ympäri sen näköisenä kuin tietäisit, mitä olet tekemässä. Jos kotiin tultuasi arkilla vilahtelee edelleen hönöhampaisia viuhkan heiluttelijoita ja röyhelöitään esitteleviä miehiä ja muita koijareita, jotka käyttävät polvisukkia, laita sauna päälle. Kun tulet löylyistä ja huomaat, että kaikenlainen koketeeraus on loppunut, kirjoita, että ”huoneessa ei ollut ketään”. Pian huomaat, että naapurihuoneessakaan ei ole ketään. Eikä huoneessa sen takana ja alapuolella – talo on tyhjä.
    Parhaat kirjailijat eivät laadi listoja, varsinkaan oudoista hiippareista menneiltä vuosisadoilta. (Tästä syystä heillä ei ole niin paljoa lukijoitakaan.) Sitä paitsi huoneen tyhjentäminen odottelemalla on rauhanomainen ja kiva tapa ottaa tila haltuun. Silloin, tyhjää tilaa tarkasteltaessa on mukavaa, jos käsillä on jotain pikkupurtavaa.



Haluatko kirjailijaksi?
www.kovasana.fi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työväenluokalla ei ole nimeä

Olisko päiväkirjan pitäminen kova sana?

Kaunis kuin hetero, lyö kuin mies (toinen osa, luku 5.)