Olisko päiväkirjan pitäminen kova sana?


Kirjailija ei kuulemma saa kirjoittaa kirjoittamisesta. Näin on sanonut eräs kirjailija, joka näin sanottuaan, muuttui instituutioksi, tosiasiain monumentiksi.
    Juuri tuo kommentti sai minut tarttumaan kynään. En ollut ennen kirjoittanut riviäkään, mutta kun joku asia kielletään, se on minulle kuin kehotus tehdä juuri niin. Miettikääpä tätä kaiken kieltäjät! Tartuin siis itseäni kynästä… Itse asiassa kirjoitan tietokoneella, kynällä raavin selkääni, tiedättehän sen paikan lapaluiden välissä…
    Kun laitoin kynän takaisin kirjoituspöydälleni – josta vasta oli tullut kirjoituspöytäni tai se oli tietenkin ollut sitä ennenkin, en ollut varastanut sitä tai mitään, mutta nyt tein, korjaan, olin aikeissa tehdä sillä sitä, mihin se oli tarkoitettu: kirjoittaa sen päällä – oivalsin tärkeän seikan. Kirjailijoilla on aina päiväkirja, jonka sivuille he voivat pysähtyä pohtimaan päivän tapahtumia.
    Lähdin ovesta kuin ammuttuna. Kirjakaupassa kysyin myyjättäreltä kirjailijoiden päiväkirjaa, mutta heillä ei ollut kuin tavallisia.
    ”Jos minä otan sitten sellaisen tavallisen”, sanoin myyjättärelle. Kotona otin tohkeissani päiväkirjan esiin ja avasin sen ensimmäisen sivun. Sivun oikeaan ylänurkkaan merkitsin juhlallisesti päivämäärän, kuten kaiketi tapana on. Mietin pitkään mitä kirjoittaisin, miten avaisin tämän päiväkirjan, josta vuosien saatossa tulisi tuotantoni tulkinnan kannalta perustavaa laatua oleva dokumentti. Sen sisällöstä kiistelisivät eri kirjallisuudentutkimuksen koulukunnat. Sitä siteerattaisiin juhlallisissa tilaisuuksissa, kuten taidenäyttelyn avajaisissa ja kirjanjulkistamistilaisuuksissa. Se käännettäisiin monille eri kielille ja eri valtioiden päämiehet pitäisivät sitä yöpöydällään ja lukisivat sitä ennen nukkumaan menoa. Millä viisaudella avaisin tämän tärkeän teoksen?
    ”Ei minulla ole aikaa kirjoittaa päiväkirjaa”, kirjoitin ensimmäiselle sivulle ja sulloin typerän päiväkirjan komeroon.


https://www.facebook.com/Kovasana-Kustannus-294977107986853/notifications/ 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työväenluokalla ei ole nimeä

Kaunis kuin hetero, lyö kuin mies (toinen osa, luku 5.)