Kirjoja, kirjoja

Lehdistötiedote 9.8.2019
Julkaisuvapaa: Heti
Kirja-arvioiden embargo: 24.8.2019

Jussi K. Niemelältä pelottavan ajankohtainen rikosromaani Punaiset lehdet
Kovasana Kustannus julkaisee lauantaina 24. elokuuta Jussi K. Niemelän esikoisromaanin Punaiset lehdet. Julkistamistilaisuus järjestetään Helsingissä Punavuoren ahvenessa (Punavuorenkatu 12) klo 16-18.
Teos on armoton kuvaus nyky-Suomesta, rankka, shokeeraava ja brutaali rikostarina. Romaania ei kuitenkaan voi luonnehtia dekkariksi vaan pikemminkin yhteiskunnalliseksi ja filosofiseksi aateromaaniksi. Mukana on myös romantiikkaa, intohimoa ja kauneutta – hurttia huumoria ja räväkkää aikalaissatiiria unohtamatta.
– Halusin kirjoittaa herättelevän teoksen, joka kuvaa yksilöä nykyajan aatteiden ja sosiaalisten paineiden sekä yhteiskunnan polarisoituneen ilmapiirin kurimuksessa. Romaania voi pitää filosofioiden, ideologioiden ja aatteiden hiukkaskiihdyttimenä, jossa erilaisia älyllisiä ja älyttömiä virtauksia törmäytetään taiteen keinoin ja katsotaan, mitä uutta syntyy, toteaa Niemelä. – Poliittiset intohimot lipsahtavat aika helposti ihmisvihan ja väkivallan puolelle ja kirjani on tavallaan varoitus siitä, mihin se pahimmillaan voi johtaa. Tällainen äärimmäisen ikävä kehitys on voimistumassa länsimaissa tällä hetkellä. Taiteen keinoin tätä ajankohtaista ilmiötä voi käsitellä monesta eri näkökulmasta.
Kustantaja Jarmo Teinilän mukaan kustannuspäätös syntyi helposti:
– Olin jo pitkään toivonut, että Kovasanalle tarjottaisiin rikosromaanin käsikirjoitusta, mutta sellaista ei kuulunut. Aloin kysellä ystäviltäni sosiaalisessa mediassa, josko jollakin lojuisi sellainen pöytälaatikossa, ja Jussi K. Niemelä kertoi, että sellainen löytyy. Olin varauksellisen innostunut asiasta, koska pelkäsin, että kyseessä on perinteisen kliseinen rikoskirja. Kun olin lukenut käsikirjoituksen puoleen väliin, oli selvää, että nyt ei kahlata valtavirrassa. Rakenne oli kompleksinen ja vaati toisen lukukerran, jotta henkilöt ja heidän narratiivinsa asettuivat kohdilleen. Punaiset lehdet uudistaa kotimaista rikoskirjaperinnettä tuomalla siihen korkeakirjallisia teemoja, julmuuden estetiikkaa ja yllättävää intertekstuaalisuutta.
Romaanin tapahtumat sijoittuvat suurelta osin Helsingin Lauttasaareen, jossa kirjailija on asunut viimeiset kaksikymmentä vuotta.
– Tarkka kotiseutukuvaus tuo pikantin lisämausteen teokseeni. Olen noudattanut romaanissa niin sanottua karttarealismia eli ihmiset tunnistavat helposti Helsingin keskustan ja Lauttasaaren paikat sekä miljööt, joissa henkilöhahmot asuvat ja liikkuvat, Niemelä kertoo.
Niemelä tuli kymmenen vuotta sitten laajemmalle yleisölle tutuksi Vapaa-ajattelijain liitto ry:n puheenjohtajana, Skepsis ry:n ja Suomen Humanistiliitto ry:n hallituksen jäsenenä sekä aktiivisena yhteiskunnallisena keskustelijana mm. Skeptikon toimitusneuvoston jäsenenä sekä Vapaa Ajattelijan ja Humanistin päätoimittajana. Punaiset lehdet jatkaa niiden teemojen parissa, joista tekijä on aiemmin kirjoittanut lukuisissa esseissään, pääkirjoituksissaan ja kirjaarvosteluissaan. Niemelä on myös esiintynyt useita kertoja radion ja television ajankohtaisohjelmissa.
Haastattelupyynnöt ja lisätietoja:
Jussi K. Niemelä: jussikniemela@gmail.com                           
Arvostelukappaleet:
Jarmo Teinilä: jarmo.teinilä@kovasana.fi                       
Punaisten lehtien takakansiteksti:
”Katsokaa ympärillenne: kauneutta on kaikkialla, mutta rumuus yrittää tukahduttaa sen. Raottakaa iljettäviä verhoja ja se on siellä, kauneus.”
Lauttasaaressa on peto irti. Joku raiskaa ja silpoo nuoria tyttöjä kesäyössä. Homma-forumilla syytetään maahanmuuttajia, kuinkas muutenkaan, mutta tappajan jättämät merkit viittaavat toisaalle. Kuka on tekijä? Onko kaikki vain sairaan mielen kehittämää fantasiaa? Kuka haluaa tuhota kauneutta?
Seksikkään ystävättärensä ateljeegalleriassa viihtyvä kyyninen yksityisetsivä Harri Ketola saa toimeksiannon lähteä jahtaamaan petoa, mutta sekä hän että poliisi tuntuvat olevan yhtä voimattomia. Samaan aikaan vyyhteä selvittelee tyttöporukka, jonka ystäviä on päätynyt murhaajan uhriksi. Miten nuorten tyttöjen ruumiillinen kasvatus liittyy asiaan?    Vähitellen oudosti kasattu merkitysten mosaiikki alkaa avautua lukijalle. Tappaja kirjoittaa symbolisia viestejä, mutta kenelle? Onko loppu vasta jonkin vielä kauheamman alkua?
”Ryssänkärjen puiden lehdet ovat olleet tänä kesänä verenpunaiset. Kun syksy saa, niiden sävy syvenee.”
***
Jussi K. Niemelä (s. 1967) on helsinkiläinen kirjailija ja kriitikko, joka on julkaissut muun muassa tietoteokset Keisarinnan uudet (v)aatteet – Naistutkimus luonnontieteen näkökulmasta (Osmo Tammisalon kanssa), Kamppailu Jumalasta – 12 erää uskosta (Jaakko Heinimäen kanssa), Mitä uusateismi tarkoittaa? (toim.) ja novelleja useissa antologioissa.
Kovasana Kustannus on syksyllä 2017 perustettu turkulainen pienkustantamo, jonka tehtävä on tuoda kotimaiseen kirjallisuuteen jotain uutta ja valtavirrasta poikkeavaa. Kovasana on jo tehnyt kunnianhimoisia aiesopimuksia mielenkiintoisista projekteista, joista tiedotetaan myöhemmin. Jos kustantamosta löytyy sisäistä paloa, se voi tehdä kirjallisuudesta jälleen vaarallista. Ihmiset ovat niin suoratoistopalveluiden turruttamia, että teksti pitää ujuttaa tajuntaan ihon läpi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirjoja, kirjoja III

Kirjoja, kirjoja II