Kirjoja, kirjoja II


Lehdistötiedote: Välitila                                                                       Julkaisuvapaa heti

Petteri Paksuniemen viides novellikokoelma Välitila sisältää kaksitoista novellia, joista ensimmäinen ja viimeinen nivoutuvat yllättävällä tavalla toisiinsa. Paksuniemen vakuuttava kielen taju ja virtuoosimainen sanataide on jälleen kerran tuottanut pienen mestariteoksen. Välitila hieman viistossa huumorissaan ja yhteiskuntakritiikissään on ehdottomasti Kovasana.  

Takakansiteksti:
Kokoelman niminovellin syrjäytynyt entinen iskelmänikkari tekee matkaa Helsingin laitamilla pyrkimättä ja päätymättä varsinaisesti minnekään. Tämä mustalla huumorilla ja tietyllä haikeudella ehkä jopa surumielisyydellä kerrottu minämuotoinen miniodysseia ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin.           
    Huumori nousee esiin myös kokoelman muista novelleista, vaikka se ei olekaan itsetarkoituksellista. Kouvolan punkkarit puuhaavat comebackia, Jukkis törmää pulveripäissään Bubi Walleniukseen ja Tyyri kasaa 1800-luvun Lapissa Kalevala-tyyppistä eeposta.
    Ihmisellä on tapana jäsentää elämänsä ajanjaksoihin, jonkinlaisiin välitiloihin, jotka ovat leikattavissa irralleen, mutta ne ovat vain osatarinoita suuremmasta kertomuksesta. Petteri Paksuniemen virtuoosimainen virke tekee niistä kertomisen arvoisia.

”Joskus tämä oli ollut jotakin aivan muuta ja joskus tämä on taas jotakin aivan muuta: kaupunkimaisia puistoalueita ja urbaaneja rantatoreja. Mutta juuri tietoisuus paikan ja tilan väliaikaisuudesta antoi sille merkitystä, ainutkertaisuutta; olin tämän välitilan näkijä ja kokija, aikalainen, joka katoaisi sen katoamisen myötä.”  


Kovasana Kustannus on syksyllä 2017 perustettu turkulainen pienkustantamo, jonka tehtävä on tuoda kotimaiseen kirjallisuuteen jotain uutta ja valtavirrasta poikkeavaa. Kovasana on jo tehnyt kunnianhimoisia aiesopimuksia mielenkiintoisista projekteista, joista tiedotetaan myöhemmin. Jos kustantamosta löytyy sisäistä paloa, se voi tehdä kirjallisuudesta jälleen vaarallista. Ihmiset ovat niin suoratoistopalveluiden turruttamia, että teksti pitää ujuttaa tajuntaan ihon läpi.

Arvostelukappaleet:
050 4776 321
www.kovasana.fi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirjoja, kirjoja

Kirjoja, kirjoja III